Dozowniki wolnostojące

Dozownikiem wolnostojącym może być:

-dozownik objętościowy, który służy do dozowania w podstawione opakowania ( torebki, kartoniki, puszki, słoiki ) produktów sypkich np. sól, cukier, ryż,

-dozownik ślimakowy, który służy do dozowania w podstawione opakowania ( torebki, kartoniki, puszki, słoiki ) produktów pylistych np. mąka, cukier puder, mleko w proszku, kawa mielona,

-dozownik ślimakowy podwójny, który służy do dozowania w podstawione opakowania ( torebki, kartoniki, puszki, słoiki ) produktów pylistych np. mąka, cukier puder, mleko w proszku, kawa mielona,galaretki, budynie,

Dozowniki mogą być wyposażone w specjalny przenośnik opakowania wraz z automatycznym zatrzymaniem pod tubą dozującą. Zastosowanie falownika lub wariatora do regulacji wydajności pozwala na płynne dostosowanie dozowników do urządzeń koncowych linii ( np. zamykarka puszek, zakręcarka). Możemy zautomatyzować cały proces technologiczny począwszy od pobrania opakowania, poprzez dozowanie, datowanie do zamknięcia (zaklejania) opakowania.